Το έντονο φαινόμενο των εντόμων  τα τελευταία χρόνια έκανε την ζήτηση της σήτας στα κουφώματα να είναι σε υψηλά επίπεδα . Το λέω αυτό γιατί πριν αρκετά χρόνια στα κουφώματα δεν τοποθετούσαν γενικά σήτες . Ίσως ο λόγος να είναι ότι δεν υπήρχε και ανάλογη τεχνογνωσία πάνω σε αυτόν τον τομέα .  Η ιστορία της σήτας ξεκινά από παλιά τοποθετώντας την σε σταθερά πλαίσια μπροστά από τα εξωτερικά ανοιγόμενα  κουφώματα .

Στα δε συρόμενα χωνευτά κουφώματα αλουμινίου η και στα επάλληλα παλιά κουφώματα αλουμινίου η σήτα έμπαινε σε ένα αυτοσχέδιο τελάρο από αλουμινίου προφίλ και φυσικά έκανε ένα υποτιθέμενο σύρσιμο . Αν ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν θα θυμηθούμε ότι η σήτα ενσωματώθηκε πάνω στα συστήματα κουφωμάτων αλουμινίου περίπου τέλος της δεκαετίας του ογδόντα . Και φυσικά η πρώτη της μορφή ήταν η λεγόμενη συρμάτινη σήτα όπως τη θυμούνται οι ποίο παλιοί από εμάς . Η άλλη μορφή της ήταν αυτή που είναι και τώρα δηλαδή το λεγόμενο πανί από πολυπροπυλένιο .

Ακόμη και μέχρι σήμερα το ίδιο πανί σήτας τοποθετείται σε όλες τις μορφές σήτας . Δηλαδή όταν έχουμε συρόμενη σήτα σε τελάρο αλουμινίου το ποίο σύνηθες είναι η σήτα πανί που χρησιμοποιείται και ποίο λίγο η συρμάτινη αλουμινίου . Ακόμη και στης τελευταίου τύπου σήτες η οποίες είναι η πλισέ σήτες πάλι το ίδιο πανί βάζουν . Ο λόγος είναι απλός και φυσικά εύκολα κατανοητός . Η ανθεκτικότητα του συγκεκριμένου προϊόντος και η τιμή του φυσικά το κάνουν να είναι πρώτο στης προτιμήσεις όσον αφορά στην κατασκευή όλων των ειδών σήτας .

Τα είδη σήτας που χρησιμοποιεί η ελληνική αγορά είναι περίπου τέσσερα με την ποιο διαδεδομένη την κάθετη κίνησης ελατηρίου . Την συγκεκριμένη σήτα την τοποθετούμε συνήθως σε παράθυρα ανοιγόμενα μονόφυλλα η και δίφυλλα . Βέβαια ποίο λίγο θα την δούμε τοποθετημένη σε μπαλκονόπορτες . Ο λόγος φυσικά είναι ότι η κίνηση να σκύψουμε για να ασφαλίσουμε η και να απασφαλίσουμε την σήτα αυτή την καθιστά στην καθημερινή χρήση μη λειτουργική . Η δε σήτα οριζόντιας κίνησης πλισέ είναι ποίο καλύτερη για μπαλκονόπορτες όσον αφορά την καθημερινότητα του σπιτιού μας . Τοποθετείται συνήθως σε μπαλκονόπορτες ανοιγόμενες μονόφυλλες η και δίφυλλες . Την βλέπουμε και σε επάλληλες μπαλκονόπορτες όταν δεν θέλουμε να βλέπουμε μόνιμα το τελάρο του επαλλήλου κουφώματος .

Επίσης μπορεί να την δούμε τοποθετημένη και σε παράθυρα ανοιγόμενα η και επάλληλα . Η ποίο σύνηθες διαδεδομένη είναι η σήτα πλισέ με το σχοινάκι η οποία είναι μπορώ να πω η ποίο λειτουργική και η ποιο ανθεκτική ως προς τη καθημερινή χρήση . Βέβαια υπάρχει και η σήτα πλισέ με την ερπύστρια η οποία συνήθως την τοποθετούμε σε πόρτες εισόδου η ακόμη και σε κουζινόπορτες . Αρέσει όμως και σε αρκετούς πελάτες που την θέλουν και σε μπαλκονόπορτες . Το πλεονέκτημα της σήτας πλισέ με την ερπύστρια είναι ότι μπορεί να έχει και ίσιο πανί αλλά και σπαστό με πιέτα όπως είναι η ποιο πολλές σήτες πλισέ . Απλά με το ίσιο πανί μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό γιατί μας δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα . Ένα ακόμη πλεονέκτημα της σήτας πλισέ με την ερπύστρια είναι ότι έχει πολύ χαμηλό οδηγό σχεδόν ανύπαρκτος . Όταν την τοποθετούμε σε εισόδους δεν έχουμε μεγάλο οδηγό ώστε να σκοντάψει κάποιος .

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι και η σήτα πόρτα ανοιγόμενη η οποία την συναντάμε ποίο σύνηθες σε εξοχικές κατοικίες . Τοποθετείται κυρίως μπροστά από πόρτες κουζίνας και φυσικά κυρίες εισόδους . Το πλεονέκτημα αυτής της σήτας είναι ότι λειτουργεί σαν πόρτα και φυσικά έχει και ελατήριο επαναφοράς ώστε όταν την αφήσουμε κλείνει μόνη της πίσω . Είναι ανθεκτική και πολύ πρακτική για την καθημερινότητα μιας εξοχικής κατοικίας . Όπως και να έχει όλα τα ήδη σητών είναι αξιόλογα και πολύ απαραίτητα για την καθημερινότητα μιας μόνιμης η και εξοχικής κατοικίας .

Pin It on Pinterest

Share This